Birinci değişiklik internete ilişkin değişikliktir.
31 Temmuz 2020 tarihli Resmi Gazetede, 7253 sayılı Kanun yayınlanmıştır. Yayınlanan bu Kanunla, 5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun”a sosyal ağ sağlayıcı tanımı eklenmiştir.
Sosyal ağ sağlayıcı: “Sosyal etkileşim amacıyla kullanıcıların internet ortamında metin, görüntü, ses, konum gibi içerikleri oluşturmalarına, görüntülemelerine veya paylaşmalarına imkân sağlayan gerçek veya tüzel kişileri” ifade eder, şeklinde tanımlanmıştır.
5651 sayılı Kanuna eklenen geçici 4 ncü madde ile ise Türkiye’de günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı; kurum, birlik, adli veya idari makamlarca gönderilecek tebligat, bildirim veya taleplerin gereğinin yerine getirilmesi ve kişiler tarafından bu kanun kapsamında yapılacak başvuruların cevaplandırılması ve bu kanun kapsamındaki diğer yükümlülüklerin yerine getirilmesini temin için yetkili en az bir kişiyi Türkiye’de temsilci olarak belirler ve bu kişinin iletişim bilgilerine kolayca görülebilecek ve doğrudan erişilebilecek şekilde internet sitesinde yer vermesi gerektiği, sosyal ağ sağlayıcı bu kişinin kimlik ve iletişim bilgilerini kuruma bildirmekle yükümlü olduğu, temsilcinin gerçek kişi olması hâlinde Türk vatandaşı olması gerektiği düzenlenmiş ve temsilci bildirilmemesi idari para cezası ve internet trafiği bant genişliğinin daraltılması yaptırımları öngörülmüştür. Bu yaptırımlara karşı 5271 sayılı kanun hükümlerine göre itiraz edilebilecektir.
Türkiye’den günlük erişimi bir milyondan fazla olan yurt içi veya yurt dışı kaynaklı sosyal ağ sağlayıcı, 5651 sayılı kanunun 9’uncu ve 9/A maddeleri kapsamındaki içeriklere yönelik olarak kişiler tarafından yapılacak başvurulara, başvurudan itibaren en geç kırk sekiz saat içinde olumlu ya da olumsuz cevap vermekle yükümlü olduğu ve olumsuz cevapların gerekçeli olması gerektiği, hukuka aykırılığı mahkeme kararı ile tespit edilen içeriğin sosyal ağ sağlayıcıya bildirilmesini takiben yirmi dört saat içinde içeriği çıkarmayan veya erişimi engellemeyen sosyal ağ sağlayıcının doğan zararların tazmin edilmesinden sorumlu olduğu, bu hukuki sorumluluğun işletilmesi için içerik sağlayıcının sorumluluğuna gidilmesi veya içerik sağlayıcıya dava açılması şartının aranmayacağı düzenlenmiştir. Sosyal ağ sağlayıcının aynı zamanda içerik veya yer sağlayıcısı olması halinde, içerik veya yer sağlayıcı olmasından doğan sorumluluk ve yükümlülüklerinin de devam edeceği vurgulanmıştır.
Sosyal ağ sağlayıcıya ilişkin hükümler, 1 Ekim 2020 tarihinde yürürlüğe girecek olup, uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar ise alt düzenlemelerle belirlenecektir.
Diğer değişiklikleri haftaya el almak üzere, şimdilik hoşca kalın...
AV. Bahattin Çelik
13.08.2020
Yenigün Gazetesinde basıldığı gibi taşınmıştır.
Comments