top of page
Yazarın fotoğrafıTam Hukuk Arabuluculuk Hizmetleri

Evlatlığın mirasçılığı

Önceki birkaç yazım mirasçılık üzerine olduğundan konu bütünlüğünün sağlanması için bu yazımda evlatlığın mirasçılığını ele aldım. Evlatlık alınmasına ilişkin usul ve esaslara ise başka bir yazımda yer vereceğim.

Evlatlığın mirasçılığı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 500 ncü maddesiyle “Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları, evlâtlığa mirasçı olmazlar.” şeklinde düzenlenmiştir. Bu hüküm ışığında evlatlığın mirasçılığına biraz daha yakından bakar ve somutlaştıralım.


Evlatlık, sadece evlat edinenin mirasçısı olur. Eğer eşler birlikte evlat edinmişlerse, her ikisinin de mirasçısı olur. Evlatlık sebebiyle mirasçılık ilişkisi, evlatlık ilişkisinin kurulmasıyla başlar.

Evlatlık, kendi öz ailesinin de mirasçısı olur.

Evlatlık, evlat edinenlerin kan hısımlarına mirasçı olamazlar. Ancak, evlat edinenin ölümünden önce ona başka birinden kalan miras, halefiyet yoluyla evlatlığa geçer. Örneğin evlat edinenin annesinin veya babasının vefatı nedeniyle evlat edinene intikal etmiş olan miras, evlat edinenin ölmesi üzerine evlatlığa intikal eder.

Evlatlığın alt soyu da evlat edinenin mirasçısı olur.

Evlatlık veya alt soyu, evlat edinenin çocuklarının veya diğer evlatlıklarının, başka bir deyişle üvey kardeşlerinin mirasçısı olamaz.

Evlatlığın mirasçılığı tek taraflıdır. Evlat edinen, evlatlığa mirasçı olamaz. Evlatlığın mirasçısı, kanun gereği evlatlığın kan hısımlarıdır ya da varsa evlatlığın evlatlığıdır.

Evlatlık, evlat edinenin birinci derece zümre mirasçısıdır.

Evlatlığın saklı payı ile yasal miras payından mahrumiyeti, evlatlık sözleşmesiyle yapılabilir.

Evlatlık sözleşmesinin feshi hakkında açılan davaya, evlat edinenin vefatı halinde diğer mirasçıları veya hukuki halefleri devam etme hakkına sahiptirler.

Saklı payın zedelendiği gerekçesiyle evlatlık sözleşmesinin iptali davası açılamaz.

Evlatlığın, evlat edinene bakmadığı ve mükellef olduğu görevlerin ifasını ihmal ettiği gibi bir gerekçeyle, evlatlık, evlatlıktan çıkartılamaz. Evlatlık, esasa ilişkin noksanlıklar nedeniyle sakatsa, bu sakatlığın öğrenilmesinden itibaren 1 (bir) yıl içinde TMK.m.318 ve 319 gereğince, Cumhuriyet Başsavcılığı veya her ilgili, evlatlık ilişkisinin kaldırılmasını isteyebilir.


Saygılarımla, 01.07.2021


Bahattin ÇELİK

Avukat - Arabulucu


Yenigün Gazetesinde basıldığı gibi taşınmıştır.



27 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page